Covid vaccinatie met o.a. Astra Zeneca – Huisartsenpraktijk Acacia B.V. – LEEUWARDEN

Welkom op de website van Huisartsenpraktijk Acacia B.V.

Hier vindt u alle informatie terug over de praktijk en kunt u door naar het patientenportaal.

Terug naar overzicht

Covid vaccinatie met o.a. Astra Zeneca

Van vele kanten krijgen we vragen over de vaccinatie.

Een deel van de patiënten wordt rechtstreeks gevaccineerd door de GGD, een ander deel wordt door de huisarts aangeschreven en gevaccineerd. Wie gevaccineerd mag worden en aan de beurt is, wordt vastgelegd door de overheid, zowel de mensen binnen bepaalde leeftijdsklassen als vallend binnen bepaalde risicogroepen. De GGD en de huisartsen voeren dat uit.  De huisartsen krijgen vaccin beleverd op tijdstippen die zij zelf niet kunnen kiezen. Ze hebben ook geen inspraak in het merk vaccin.

Vanaf volgende week krijgen veel Friese huisartsen weer geleverd en alleen van het merk Astra-Zeneca. De flacons bevatten ca 10 spuitjes. Aangebroken flacons zijn kort bruikbaar, dus om verspilling te voorkomen, moeten de artsen prikuren organiseren voor ca 10 patiënten bij elkaar. We zijn daarom nu (naast de normale patiëntenzorg) bezig in onze praktijk om de groep te selecteren en te benaderen die daarvoor in aanmerking komt.

Op dit moment wordt het Astra-vaccin door de overheid niet geschikt bevonden voor vrouwen onder 60 jaar. Die kunnen wij dus helaas niet vaccineren, ook als ze wel in onze selectie zouden voorkomen.

Sommige patiënten geven aan dat ze persé met het Pfizer-vaccin of een ander vaccin gevaccineerd willen worden. De huisartsen krijgen echter nu niet de beschikking over zulke vaccins, dus we kunnen mensen die geen Astra willen (of mogen) hebben, nu niet helpen. We kunnen dus niet aan allerlei individuele wensen voldoen.

Kunt u niet op de praktijk komen op het moment dat wij de vaccinatie voor u inplannen, dan gaat het klaar gemaakte vaccin naar iemand anders die later in de eerstvolgende groep aan de beurt zou komen. Zo gaat niets verloren. Het betekent wel dat u moet wachten tot zich later een nieuwe gelegenheid voordoet. Iemand die nu zijn vaccinatieafspraak mist, sluit eigenlijk weer achteraan in de rij.

Bij de uitnodiging kijken wij goed naar de redenen om u te selecteren. Wij weten bij welke bijzondere aandoeningen beslist niet zomaar gevaccineerd kan worden, maar in het algemeen is een chronische ziekte een ziekterisico waardoor het juist van belang is dat u een vaccin krijgt.

De huisartsen krijgen nog al eens verzoeken of boze reacties van mensen die zelf iets anders willen dan wij kunnen en mogen bieden. Zoals u begrijpt zitten wij – net als de GGD – in een strak schema dat door de overheid is opgesteld. We kunnen niet het vaccin kiezen, we kunnen het niet voor willekeurige tijdstippen bestellen, we kunnen geen individuele prikafspraken maken en we mogen niet van de instructies afwijken wie we mogen prikken.

Voor zover de risico’s nu bekend zijn is vaccinatie – voor alle vaccins en voor de juiste mensen – zeer veilig en behoedt het u voor aanzienlijke risico’s. En sinds kort weten we dat vaccinatie u ook aanzienlijk beschermt voor nieuwe varianten van het virus die mogelijk dit najaar op ons af komen.

Dus doe vooral mee als wij u benaderen. Dat is belangrijk voor uw eigen gezondheid.

Team huisartsenpraktijk Acacia

Publicatiedatum: 20-05-2021