Coronavirus en vaccinatiebewijs – Huisartsenpraktijk Acacia B.V. – LEEUWARDEN

Welkom op de website van Huisartsenpraktijk Acacia B.V.

Hier vindt u alle informatie terug over de praktijk en kunt u door naar het patientenportaal.

Coronavirus en vaccinatiebewijs

Op deze pagina vindt u de laatste informatie en adviezen over het coronavirus. De informatie is afkomstig van het RIVM en Thuisarts.nl.

Van vele kanten krijgen we vragen over de vaccinatie.

Een deel van de patiënten wordt rechtstreeks gevaccineerd door de GGD, een ander deel wordt door de huisarts aangeschreven en gevaccineerd. Wie gevaccineerd mag worden en aan de beurt is, wordt vastgelegd door de overheid, zowel de mensen binnen bepaalde leeftijdsklassen als vallend binnen bepaalde risicogroepen. De GGD en de huisartsen voeren dat uit.  De huisartsen krijgen vaccin beleverd op tijdstippen die zij zelf niet kunnen kiezen. Ze hebben ook geen inspraak in het merk vaccin.

Vanaf volgende week krijgen veel Friese huisartsen weer geleverd en alleen van het merk Astra-Zeneca. De flacons bevatten ca 10 spuitjes. Aangebroken flacons zijn kort bruikbaar, dus om verspilling te voorkomen, moeten de artsen prikuren organiseren voor ca 10 patiënten bij elkaar. We zijn daarom nu (naast de normale patiëntenzorg) bezig in onze praktijk om de groep te selecteren en te benaderen die daarvoor in aanmerking komt.

Op dit moment wordt het Astra-vaccin door de overheid niet geschikt bevonden voor vrouwen onder 60 jaar. Die kunnen wij dus helaas niet vaccineren, ook als ze wel in onze selectie zouden voorkomen.

Sommige patiënten geven aan dat ze persé met het Pfizer-vaccin of een ander vaccin gevaccineerd willen worden. De huisartsen krijgen echter nu niet de beschikking over zulke vaccins, dus we kunnen mensen die geen Astra willen (of mogen) hebben, nu niet helpen. We kunnen dus niet aan allerlei individuele wensen voldoen.

Kunt u niet op de praktijk komen op het moment dat wij de vaccinatie voor u inplannen, dan gaat het klaar gemaakte vaccin naar iemand anders die later in de eerstvolgende groep aan de beurt zou komen. Zo gaat niets verloren. Het betekent wel dat u moet wachten tot zich later een nieuwe gelegenheid voordoet. Iemand die nu zijn vaccinatieafspraak mist, sluit eigenlijk weer achteraan in de rij.

Bij de uitnodiging kijken wij goed naar de redenen om u te selecteren. Wij weten bij welke bijzondere aandoeningen beslist niet zomaar gevaccineerd kan worden, maar in het algemeen is een chronische ziekte een ziekterisico waardoor het juist van belang is dat u een vaccin krijgt.

De huisartsen krijgen nog al eens verzoeken of boze reacties van mensen die zelf iets anders willen dan wij kunnen en mogen bieden. Zoals u begrijpt zitten wij – net als de GGD – in een strak schema dat door de overheid is opgesteld. We kunnen niet het vaccin kiezen, we kunnen het niet voor willekeurige tijdstippen bestellen, we kunnen geen individuele prikafspraken maken en we mogen niet van de instructies afwijken wie we mogen prikken.

Voor zover de risico’s nu bekend zijn is vaccinatie – voor alle vaccins en voor de juiste mensen – zeer veilig en behoedt het u voor aanzienlijke risico’s. En sinds kort weten we dat vaccinatie u ook aanzienlijk beschermt voor nieuwe varianten van het virus die mogelijk dit najaar op ons af komen.

Dus doe vooral mee als wij u benaderen. Dat is belangrijk voor uw eigen gezondheid.

Team huisartsenpraktijk Acacia

Vaccinatiebewijs

Wilt u een bewijs van vaccinatie voor reizen of voor toegang tot een evenement of binnenlocatie?
Dan kunt u terecht op de website CoronaCheck.nl of de app CoronaCheck op uw smartphone. U kunt daar zelf direct uw vaccinatiebewijs regelen.

Heeft u hulp nodig bij het gebruik van de CoronaCheck website of app? Neemt u dan contact op met de Rijksoverheid. Belt u dan naar 0031-247247247. Daar zitten mensen klaar om u te helpen, ook als u zelf geen computer heeft.

Heeft u CoronaCheck.nl geprobeerd, maar is uw vaccinatiebewijs daar niet te vinden? Alleen als u door onze huisartsenpraktijk volledig bent gevaccineerd, kunnen wij u mogelijk helpen.

Stuurt u dan een e-mail naar assistente@huisartsenpraktijkacacia.nl, geef daarbij aan dat u een bewijs van volledige vaccinatie wilt krijgen, omdat dat dit niet is gelukt via CoronaCheck.nl. Vermeld ook uw contactgegevens.
Als het voor ons mogelijk is om u wel een vaccinatiebewijs te geven, dan sturen we u dat toe.
Het heeft geen zin om onze praktijk hierover te bellen.

Kijk op de website van de overheid voor meer informatie over wat u zelf kunt doen om aan een vaccinatiebewijs te komen.

 

 

De huisarts heeft geen invloed op het tempo of voorrang aangaande de vaccinaties en het type vaccinatie corona. Voor informatie verwijzen wij u naar de site van het RIVM. 

Zelftest: Corona-vragentest

Heb ik corona, wat moet ik doen? De corona-vragentest geeft u op een makkelijke manier informatie en advies over corona. De test is gemaakt door het Nederlands Huisartsen Genootschap, de wetenschappelijke vereniging van huisartsen in Nederland.

Start de test

Thuisarts.nl

Veel informatie kunt u vinden op de website Thuisarts.nl. U leest daar bijvoorbeeld wanneer u de huisarts moet bellen en wat u kunt doen om besmetting te voorkomen.
Ga naar thuisarts.nl

Landelijk informatienummer

Van 08:00 tot 20:00 uur kunt u met al uw vragen over corona terecht bij het landelijke informatienummer van het RIVM: 0800-1351

0800-1351 Bel informatienummer

Overige nuttige links

Uitleg over het coronavirus. In makkelijke taal.